JaliKarjalainen1 John Stanford: Eliömaailman rappeutuminen ( kirja)

HIILEN SYNTYMINEN

Hiilen syntyminen: Hiili syntyy, ei alkuräjähdyksessä, vaan tähtien sisuksissa ja tähtiä on sitten kait aika paljon universumissa. Hiili syntyy tähtien sisuksissa kolmi-alfa-prosessilla. Hiiltä on kaikkialla missä on elämää ja orgaanisia yhdisteitä. Hiili on keskeinnen osa elämälle,luonnon kiertokulkuna. Orgaaninen yhdiste sisältää hiili---hiili sidoksia.Suurin osa tunnetuista yhdisteistä on juuri orgaanisia yhdisteitä, joita tunnetaan n.50 milj.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Co2 hiiltä voidaan ottaa talteen,säilöä, sitoa materiaaliinkin.
Hiilidioksidi voidaan erottaa ja sijoittaa esim.maaperän suolavesikerrotumiin,tyhjeneviin öljy-kaasukenttiin , sitoa maan alle tai meren alle .Sitoa terästehtaiden kuonaan, kaivosteollisuuden jätekiviin ( vaikkapa Kainuu, Terrafame) Jne.

-voidaan tehostaa energian käyttöä,myös kulutuksessa,energian siirto uusiutuviin energialähteisiin ja ydinvoima. Siirto pois fossiilisista polttoaineista hiilidioksidipäästöttömiin enerigalähteisiin. Uusiutuvat metsät ja savukaasuista voidaan poistaa hiilidioksidi

Mr.Adrian Raftery sano, että imastomuutos voi muuttua tekonologisen muutoksen avulla 3.8.2017 Nature Glimate Change- lehdessä eli ilmastoninttäjien ei pidäkään vielä nuolasta sitä, lämpiääkö ilma jatkuvasti. Ihminen nyt tietää miten voidaan sitoa hiilidioksidi heh heh,hahaaa

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kainuun Sanomissa 5.8.2017 Mr. Adrian Raftery myönsi, että tekonologiassa tapahtuva läpimurto voi muuttaa tilannetta kun Mr.Raftery kirjoitti ilmastomuutoksesta viimeiseen kait 3.8.2017 numeroon , lehteen Nature Climate Ghange, kait silloin kirjoitti. Kainuun Sanomat kerto lehdessä

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hiili sitoutuu aivan ilman ihmisen väliintuloa, kasveihin. Kasveista ihmisetkin saavat ravintoa ja paljon muutakin hyödyllistä. Kasvit puolestaan saavat kaiken hiilensä ilmakehästä.

Tästä syystä vihreän liikkeen pyrkimykset vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä kertoo paljon siitä, miten paljon pahaa tämä liike haluaa luonnolle.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Olipas älyvapaa kommentti. Kaikki elämälle välttämättömät aineet ovat väärinä pitoisuuksina haitallisia. Juo neljä litraa vettä yhdeltä istumalta niin kuolet.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En tiedä vielä yhtäkään kasvia, jolle 410 ppm:n ilmakehän hiilidioksidipitoisuus olisi liikaa. Voi niitä olla, jotkut jäkälät esimerkiksi. Yleisesti kasvit saavat hiilidioksidin nyt helpommin käyttöön yhteyttämisen yhteydessä ja kasvien veden kulutus on vähentynyt, jolloin vettä riittää useammalle kasville.

On käynnissä ns. positiivinen kierre, avaruudesta se näkyy maapallon vihertymisen kasvuna.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #7

>7 miljardille ihmiselle 410 ppm on liikaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Aivan, niin sitoutuukin. Mutta puut myös luovuttavat hiiltä ja meretkin ja ilmastointtäjät nyt tarkottavat sitä, että co2 hiiltä on niin paljon ilmassa että se sitten lämmittää ilmastoa ja jäitä sulaa ja merivedet nousee pikkuhiljaa. Jotain 1800-luvulla kait hiiltä oli ilmassa joitan 280ppm ja nyt tänään sitä onkin jo joko yli 380ppm tai jopa 404 ppm eli kasvit ja puut ja maat ja meret eivät sitten olekaan imeneet kaikkea hiiltä co2 ilmasta itelleen, kun kerran co2 on noussut ja nyt ihminen tietää miten se kerätään ja sidotaan ja hiilen määrä pallon historiassa on väihdellut jotain 9000ppm---180ppm. Hiili kiertää maan ja veden ja ilmaston välillä ja nyt ilmastointtäjät kertovat että ihminen on lisännyt kasvihuonekaasuja johon myös hiilidioksidi kuuluu .

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Mr Adrian Raftery kerto juuri sitä että teknologia voi muuttaa dramaattisella läpimurrolla ilmaston lämpenemisen lehdessä Nature Climate Ghange kait numerossa 3.8.2017 jota Kainuun Sanomat kerto että kahden asteen lämpeneminen ei näyt nyt onnistuvan jne. 5.8.2017

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No jos katotaan luonnon omaa ilmastohistoriaa, niin se kertoo, että kun hiilenmäärä ilmassa on noussut, niin jäät sulaa ja merenpinta nousee. Se, että hiilen määrä ilmassa nousee, niin siitä ei ole kait kellään varmuutta, että aiheuttaako se ensin lämmön nousun vain onko sillai, että lämmöt nousee pallon ilmassa joidenkin muiden tekijöiden vaikutuksesta kuten orbaaliset tekijät (akselin kulma, huojunta,pallon kiertorata,aurinko jne)Mutta lämmintä on ollut aina pallon historiassa, jos hiilen määrä on korka ilmassa ja silloin myös kasvitkin ovat kasvaneet rajusti.Liitukautta tarkastellaan juuri siksi, että se oisi sitten se kasvihuoneilmasto ja oli erilainen ekosysteemirakenne silloin

Esim kasvihuoneessa pumpataan co2 hiiltä siksi, että se lisäisi kasvua. Niinhän ajatellaan.Sitten ajatellaan , että voidaan jalostaa kasveja,maatalous ja puutarhkasveja sillai, että ne tarttevat vähemmän vettä ja vähemmän ravinteita,mutta tuottavat enemmän ruokaa meille.

Puita voidaan muokata jälsigeeniä sillai, että puut alkaakin kasvamaan jopa kokeissa jopa 80% enemmän kuten kokeissa on käynytkin

Sitten on amerikkalaiset heinäkuussa 2017 korjanneet geenin, joka aiheuttaa sydänsairautta ja kiinalaiset korjasivat geenin joka aiheuttaa verisairautta ihmiselle

Esim. merenpinta oli 24 000 v sitten jotain 120-130 m alempana nykyistä ja silloin hiiltä c02 oli vain jotain 180--200ppm kun katsoo käyrästä ja sitten merenpinta nousi tuon 24 000 vuoden aikana nykyiseen tasoo ja samalla hiilen co2 määrkin nousi tuonne 280ppm eli ilmasto sillon lämpeni kun merenpinta nousi ja samalla oli hiilen co2 noussut kun katsoo käyrästä, jota on esitetty jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Jotku ehdottavat, että annetaan vain kasvaa jatkuvasti metsiä ja niitä ei sitten hakattaisi ollenkaan. No kait on ehkä sillai, että puu kun vanhenee, niin kasvu kääntyy alaspäin. Ainankin vanhan puunkyky sitoa hiiltä heikkenee ja jos ei hoideta metsiä, niin kasvu muuttuu. Hiiltä sitoutuu puolet maahan ja kait ylikin ja sitten osa puuhun.

Jos puu on 80--100 v vanha, se imee hiiltä jotain 200 tn/ha ja jos puu on 200 v vanha, se imee kait jotain ehkä 120 tn/ha hiiltä eli kun puu vanhenee, hiilen imentä heikkenee ja jos on taimi, niin aikaa menee 20 v kait että hiiltä oisi sitten imetty jotain 15-20 tn/ha

Jossain oli käyrä, että kun puu vanhenee, niin tuottokyky laskee ja vanha puu luovuttaa hiiltäkin takasi

Ihminen tietää miten hiiltä co2 voidaan ottaa pois ilmasta.
Ihminen tietää hiilen co2 geologisen varastoinnin( tyhjät maakaasu-ja öljykentät, suolavesialueet,hiilijuonet,basalttikivet,permikauden kerrotumat hiekassa eli hiekkakerrostumatkin, jotka ovat suolaisempia kuin meret

Euroopassa on meneillään projekti EUco2STOP

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun on voitu päästää hiilidioksidia ilmaan, mutta nyt olisi syytä rajoittaa tai jopa vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Kyllä ihminen pystyy valjastamaan teknologian siihenkin tarkoitukseen.

Mutta ihminen ei ole vielä pystynyt kasvien käyttämää fotosynteesiä jäljittämään, vaan on tyytynyt laboratoriotestein toteamaan luonnon oman menetelmän olevan ylivertainen.

Hiilidioksidin varastointi humukseen -menetelmä esiteltiin Pariisin ilmastokokouksessa ehdotuksella, jonka nimi on 4/1000 promille to soil. http://4p1000.org/understand

Ei ole saanut innostusta. Käytännön asioista vastaavat ihmiset ymmärtävät ehdotuksen sanoman, kasvit ottavat hiilidioksidin ilmasta, mutta kyllä maaperän hiilellä on myös tehtävä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii mutta ihminen tietää, miten hiiltä voidaan poistaa ilmasta. Vanhat puut kai lahoavat ja lahominen alkaa sydänpuusta jota ei metsänomistaja huomaa. Eli vanhat puut lahoavat metsiin,eihän ne silloin kasva enää vaan kasvu on menemässä alaspäin. Puu lahoo ja solukot tulevat kuolemaan, ei silloin ne voi enää elää. Kun puussa solukot kuoleva, niin ei silloin puu voi enää kasvaa.Puut kuivuvat pystyyn silloin. Suomessa on ollut inttoa , että vanhat puut kasvaa ikääkuin jatkuvasti. Puut muodostuvat solukoista. Ei lahossa puussa ole eläviä solukoita, ne ovat kuolleet ja ne voivat silti pitää pystyssä puuta ja jossain vaiheessa puu kaatuu sitten maahan.Kun olen lukenut puiden soluja, niin kyllä ne solut puissakin kuolevat jossain vaiheessa. Suomessa joskus intettiin että vanhat puut ja metsä ikäänkuin jatkuvasti voisivat kasvaa ja kuitenkaan kukaan ei edes nää sydänpuuhun josta se lahoaminen lähtee jne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei noista niin kaikista asioista oikein olla perillä, jotkut ovat. Olisi hyvä antaa metsän kasvaa, kasvukunto vaatii hoitamista.

Tammimetsä pitää ensin kasvattaa tiheässä ja sitten kun on harvennettu, niin antaa ajan kulua noin 300 vuotta, jolloin voisi saada puutavaraa sieltä otettua.

Samoin mäntyvaltaisen metsän voi unohtaa, kun sitä on harvennettu, sadaksi vuodeksi ja kallioisilla paikoilla 150 vuodeksi. Jotkut kuuset ja koivut lahoavat, mutta mitäs siitä.

Kuusella ja koivulla on huomattavasti lyhyempi kierto. Kuusimetsän voi jo hyvällä paikkaa kaataa 60 vuotiaana.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin, no mänty voi kasvaa 800 vuotta Suomessa Metsät ei kasva ikuisesti , ne lahoo ja hiilen sidonta heikkenee. Kokeissa on kyllä peukaloitu jälsigeenia ja saatu puu kasvamaan 80 % enemmän. Puun solu kun jakaantuu, siinä menee 20 päivää jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kyllä maailmalla on montakin ehdotusta, miten voidaan hiiltä ottaa ilmasta pois kuten:

-uudet maatalouden ratkaisut ja maaperätutkimus
-Neo-Carbon Energy--projektit Suomessa. Hiilestä voidaan tehä bensaa, muovia, maakaasuu ja jopa puun ligniinistäkin voidaan tehä muovia sillai, että se korvaa muovin jne
-liikennepolttoaineet ilman fossiilienergiaa
-päästötön energiatuotanto
-7.Ratkaisu....pdf
-innovoivasuomi.fi
jne..
-maaperätutkimus, miten hiiltä lisätään maahan jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Tilanne hiilen ottamisesta ilmasta on nyt vähän sama kuin silloin alussa kun oli isot kännäykät Nokialla, jotain puolimetriä pitkät vai ja nyt sitten ne on jo kohta niin pieniä että sopivat tulitikkulaatikkoon, sama tilanne on tässä hiilen ottamisessakin ilmasta nyt erään muistaakseni juuri Neo-Garbon Energy-projektin henkilön lausumana, muistaakseni

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset