Etelämantereen elämä

Etelämanner. Elämä siellä.Manner on maalla, ei meressä. Maat voivat kohotakin.Navalla jäätä, paksuus 3 km.Aurinko kesällä ei paljoo nouse taivaanrantaa korkeammalle ja syksyllä painuu alemmaksi kesästä käsin.6kk pimeää aikaa.Tuuli 200km/h.Kova tuuli haihduttaa kasveista lämmöt. Navalta 500 km, niin siellä kasvaa leviä jäkälinä sienten kanssa.2–3 päivää lämpöä käynnistää jäkälien elintoiminnat muutamaksi tunniksi ja jäkälät levien ja sienten avulla irrottavat kivienpinnasta kivennäisaineita ja levät pystyvät yhteyttämään.

 

Mustat jäkälät:Imevät auringosta lämpöä ja sulattavat lunta keväällä.Samoin keskikesällä keräävät lämpöä ja sitten kuivuvat ja joutuvat lepotilaan talvea varten ja yli talvenkin.

Vaaleat jäkälät:Heijastavat osan lämmöstä pois ja eivät kuivu,yhteyttävät koko lämpimän kesän.Jäkälät kasvavat hitaasti. 1 cm/60 vuotta, 10  cm läpimitta(nämä jäkälät ovat kasvaneet satoja, tuhansia vuosia kivillä)

 

Kaukana navalta levät:Tulevat toimeen ilman sieniä.Levät kasvavat kiven sisässä,hiekkajyvästen välissä. Aurinko pääsee sinne .Hiekkajyvästen kvartsi heijastaa siellä auringon valon leville.

 

Lumenpinnalla olevat levät:Elävät yksinäisten lumihiutaleiden välissä.Lumenpinnan alapuolella.Lehtivihreää on.Lehtivihreää peittää punainen väri.Suoja ultraviolitin säteeltä.Kesällä lumi sulaa, levät saa nestettä.Tuuli tuo tomua ja tomussa kivennäisaineita leville.Levät itse valmistavat pakkasnestettä ja solut pysyvät nestemäisenä.Kesällä solut kulkevat värekarvojen avulla kohti pintaa, valoa ja lämpöä.Jne.

JaliKarjalainen1

pohtii puutarhakasvien tauteja ja tuholaisia, ekologia, genetiikka, biologia, ympäristö,raamatun asiat,kasviorganologia,kasvianatomia,kasvifysiologia,kasviekologia,kasvipatologia,metsäpatologia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu