JaliKarjalainen1 John Stanford: Eliömaailman rappeutuminen ( kirja)

Terrafamen Vesistöt Hyvin

Terrafamen vesistökuormitus pienentynyt 2018.Purkuvesissä olematon määrä elohopeaa, kadmiumia,lyijyä. Näitä on niin vähän, että niitä ei pystytä edes mittaamaan nykyisin ympäristölaboratoriossa.Uraania purkuvesissä on samaa tasoa nyt kuin suomalaisessa juomavedessä.Purkuvesien raskasmetallipitoisuudet nyt äärimmäisen pieniä ja raskasmetalleja  kertyy kaloihin purkuvesistä yhtä paljon kuin Suomessa normaalisti.Laakajärven ja sen alapuoliset vesistöt, niissä sulfaatti jo lähellä luontaista.Kolmisopassa ja Jormasjärvessä sulfaatti laskenut..Kalliojärvi toipumassa.. Kivijärvi toipumassa.Nuasjärven tilanne hyvä.Nuasjärvessäkin sulfaatti alhainen ja täyskierto hyvä ja normaali. Nuasjärven keväinen ja syksyinen pinta-ja pohjavesi hyvin sekoittunut. Kertomus Koti -Kajaani lehti 29.5.2019.Koko kertomus löytyy www.terrafame.fi/ympäristo-vesien-hallinta/ympäristotarkkailuraportit

 

Onnea ja menestystä Terrafamelle. Luontoa on syytä pitää puhtaana

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Seuraavaksi saamme luultavasti lukea, että Terrafamen päästöjen seurauksena Itämeri on puhdistunut.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nyt Koti-Kajaani kertokin Terrafamen vesistöjen tilanteesta, ei Itämerestä. Onhan Suomessa muitakin veisistöjä korjattu metsäteollisuuden jäljiltä muistaakseni, vai?Miten?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aikoinaan kun Talvivaaran päästöistä puhuttiin, yhtään kuollutta kalaa ei ollut saatu valokuvaan. Hyvin tyypillisesti vesistöhihin joutuneita ympäristölle haitallisia päästöjä kuvitetaan lehdissä kuolleilla kaloilla.
Johtopäätös: Talvivaaran päästöt eivät aiheuttaneet mittavaa ympäristökatastrofia, vaikkakin olivat lupaehtojen vastaisia ja paikallisia ranta-asukkaita/mökkiläisiä haittaavia.

Blogistin nyt kertoma sopii tuohon aiemmin minulle syntyneeseen mielikuvaan. Talvivaarauutisoinnissa oli mukana jonkinverran viherpelottelua.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

3.No Talvivaaran lähivesissä oli ilmennyt kalakuolemia, mutta ne ovat olleet yksittäisiä. Kertomus 19.11.2012 Uusi Suomi , otsake:Talvivaaran lähivesistä löytyi kuolleita kaloja. Lähivesiä ovat Salminen, Kalliovesi, Kivijärvi. Nyt Terrafamen purkuvedet ei aiheuta kalakuolemia ja kaloihin tulee päästöjä muualta kuin Terrafamesta Koti-Kajaani lehden kertomuksessa. Nämä lähivedet eivät ole ollenkaan yhtä suuria kuin Jormasjärvi tai Laakajärvi. Kipsisakka vuoti noin viikon luontoon myrkkyjä. Päästöjä kerrottiin kyllä noina aikoina Kainuun sanomissa, mutta hirmu laajoista kalakuolemisista ei muistakseni ollut kertomuksia. Näin muistelen.Lähijärvet kyllä joutuivat rasitukselle päästöjen takia. Siellä on jokia olemassa myös

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minusta Kainuun Sanomat ei ole kertonut suurista kalakuolemisista Talvivaaran kipsialtaan vuodon johdosta.Yksittäisiä kaloja kyllä on kuollut. Onhan siellä Lumijoki ja jokia Oulun vesistöön ja Vuokseen päin ja Kuusilampikin :Siellähän on Kolmisopesta laskee Tuhkajoki Jormasjärveen. Lumijoki Vuoksen vesistöön päin.Kuusilampi on, Hakonen,Kalliojärvi,Salminen,Kortelampi,pääseehän ne kalat jokia pitkinkin jne.Iso-Savonjärvi, Kaivoslampi

Varsinaisella kaivospiirin alueella on Kolmisoppi järvi,Kortelampi ja Kuusilampi ja kaivospiirin rajalla on Kalliojärvi,Salminen, Ylä-Lumijärvi. Kivijärvi on lähellä Laakajärveä. Kolmisoppi järvestä johtaa Tuhkajoki Jormasjärveen ja Jormasjärvestä Jormasjoki sitten Nuasjärveen. Nämä lähivedet olivat Talvivaaran aikana rasittuneet ,mutta kalakuolemia ei ole kerrottu tarkasti näistä lähivesistä. Sensijaan uusia lajeja oli tullut kun muutos tuli suolan avulla jne

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hyvät uutiset eivät ole uutisia valtamedialle. Valtamedia ei halua korjata virhettään, jonka mukaan Talvivaara aiheutti mittavan ympäristökatastrofin. Sen mielikuvan se onnistui iskostamaan suomalaisten mielikuviin ja siellä se pysyy.

Sakka-allas, joka petti, oli tehty aikanaan silloisen parhaan tarjolla olevan teknologian (BAT) mukaisesti. Myöhemmät altaa tehtiin kaksinkertaisella kalvolla.

Kiva lukea blogia, jossa on tosiasioita eikä mitään väritettyjä tarinoita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset